Τα οφέλη της κομποστοποίησης

Πέρα από την πρόληψη δημιουργίας μεγάλης ποσότητας απορριμμάτων τροφής, υπάρχει πάντα ένα μικρό κομμάτι προϊόντων που δεν μπορεί να αξιοποιηθεί και παραμένει στην κουζίνα ενός νοικοκυριού ως απόβλητο. Αυτό συμβαίνει με διάφορα υλικά, όπως φλούδες από πατάτες και πορτοκάλια, τσόφλια από αυγά, χαρτί κουζίνας, ρίζες χορταρικών για σαλάτα που περίσσεψε και άλλα.

Όλα αυτά τα υλικά μπορούν να αξιοποιηθούν μέσω της κομποστοποίησης ώστε να περιοριστεί ο όγκος των σκουπιδιών.

Τι είναι η κομποστοποίηση;

Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία, που λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό. Τα βακτήρια, οι μύκητες και άλλα μικρόβια είναι οι ‘εργάτες’ της κομποστοποίησης. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το κομπόστ (πλούσιο, σκούρο, θριφτό και άοσμο), τέλειο λίπασμα για τον κήπο.

Ποια τα οφέλη;

Εξοικονόμηση χρημάτων, μείωση των σκουπιδιών του νοικοκυριού, βελτίωση της ποιότητας του εδάφους, προστασία του περιβάλλοντος και περαιτέρω συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς κανόνες της ΕΕ είναι μερικά από τα οφέλη της κομποστοποίησης. Εκτιμάται ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν.

Πώς να κομποστοποιήσουμε;

Σε πρακτικό επίπεδο, για επιτυχημένη κομποστοποίηση πρέπει να γίνεται σωστός και συχνός αερισμός ώστε να αναπληρώνεται το οξυγόνο, η υγρασία να διατηρείται σε σωστά επίπεδα και η θερμοκρασία στο εσωτερικό του δοχείου να κυμαίνεται από 45 έως 75ο C.

Τι κομποστοποιείται και τι όχι;

Στον κομποστοποιητή μπορούν να μπουν από κομμάτια χαρτιού και κλαδιά μέχρι τσόφλια αυγών και στάχτη από ξύλα. Τα καφέ στοιχεία-ξηρά, σκληρά και πλούσια σε άνθρακα- είναι πηγή τροφής του κομπόστ, ενώ τα πράσινα υπολείμματα-μαλακά, υγρά και πλούσια σε άζωτο- είναι βασικοί ενεργοποιητές του κομπόστ.

Η ευρύτερη λίστα εμπεριέχει επίσης λαχανικά, χορταρικά, φρούτα, φλούδια, υπολείμματα από σαλάτες, χαρτιά κουζίνας, ροκανίδια, άχυρα,υπολείμματα από καφέ και τσάι, αλλά και κοπριά από φυτοφάγα ζώα (κότες, αγελάδες, άλογα). Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται προσεκτική επιλογή των υλικών που θα μπουν στον κομποστοποιητή.

Στη λίστα των υλικών που δεν κομποστοποιούνται συμπεριλαμβάνονται τα μαγειρεμένα ζωικά είδη (κρέας, ψάρι, πουλερικά, γαλακτοκομικά), το γυαλί, το αλουμίνιο, το πλαστικό, η στάχτη από κάρβουνα, το ξύλο με βαφή ή βερνίκι, οι ακαθαρσίες σκύλων και γάτων.

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=414901